Офталмолози в “Александровска” спасиха окото на дете, пострадало при игра с лък

На 15 юли (събота) в 23.00ч. вечерта, 12-годишната Теодора от гр. Габрово е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска” с разкъсно-контузна рана на очната ябълка, причинена от игра с лък. Травмата е с размери приблизително 11 мм, с неправилен ход по целия диаметър на роговицата и с пролабиране на вътреочни тъкани, съобщават от болницата.

Пациентката е прегледана от специалистите по местоживеене и е насочена за лечение към Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска”, където е извършена оперативна интервенция от екипа на проф. Александър Оскар. Целта на първичната хирургична обработка е първо да се възстанови херметичността на окото и да се предотврати вътреочна инфекция. След това, според възникналите усложнения, ще бъдат предприети по-нататъшни интервенции, за да се осигури максимална зрителна острота, според потенциала на окото.

„Травмата е много сериозна, от единия до другия край на роговицата, ирисът дефакто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с операцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не издържат и изпускат. Това компрометира цялата хирургична интервенция”, обясни проф. Оскар. На този етап първо трябва да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а впоследствие може би ще се наложи операция за смяна на лещата. Теодора със сигурност няма да вижда с това око, както преди травмата, но се стремим то все пак да има някаква зрителна функция. Оптимисти сме, защото, за щастие задният очен сегмент не е засегнат. При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше единствено светлината. В хода на възстановяването след операцията се надяваме да започне да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се подобрява. Случаи като този са много показателни за това колко е важно да обръщаме внимание с какво играят децата ни и много да им обясняваме, че замерване с предмети в областта на главата и особено в зоната на очите са много опасни!”, допълни още специалистът.

Още по темата

УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков

Ръководството на Министерството на здравеопазването взе решение УМБАЛ „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков. Предложението е постъпило от Инициативен…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial