Удря ни най-силната магнитна буря в последните 20 години

Интензитетът на изригването ще е толкова сериозен, че е възможно да видим Полярното сияние от България

На изключително опасно атмосферно влияние ще сме подложени след броени часове. Центърът за прогнозиране космическото време на САЩ издаде предупреждение, че Земята ще бъде ударена от най-силната магнитна буря за последните 20 години.

Постът бе публикуван в социалната мрежа X и гласи, че “поне 5 насочени към Земята изхвърляния на коронална маса са наблюдавани и се очаква да пристигнат в петък по обяд (вечер, българско време), като ще продължат до неделя, 12 май”.

Както е известно, по време на активната си фаза Слънцето изхвърля големи маси от плазма и след като потокът от частици стигне до планетата ни, той бомбардира земната атмосфера, пораждайки по този начин геомагнитна буря.

При подобни явления са възможни смущения в радиокомуникациите и в чисто човешки план, силно главоболие.

Според учените от Центъра, интензитетът на настоящото изригване ще е толкова сериозен, че е съвсем възможно Полярното сияние (породено от навлизането на частици слънчева плазма във високите слоеве на атмосферата) да бъде видимо в по-северните държави в Европа. Съществува дори и известен шанс да може да се наблюдава и от България, въпреки че той е сравнително нисък./ faragency.bg

Още по темата

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial