Под четири часа сън – сигурен начин за затлъстяване
Ако сте гладни, това може да е знак, че по-скоро имате нужда от сън, отколкото от храна, сочи ново проучване на изследователи от престижната клиника “Майо” в американския щат Минесота. Учените там са установили, че липсата на сън и обилното хранене вървят ръка за ръка, увеличавайки както консумацията на калории, така и затлъстяването.
Предишни проучвания препоръчват възрастните да спят от седем до девет часа на нощ. Повече от една трета от възрастните жители на САЩ обаче спят по-малко. Макар че прекарването пред телевизионния екран до късно вечер и повишената консумация предимно на негативни новини е една от причините за недоспиването, някои възрастни американци трябва да останат будни и заради работата си, а други не могат да заспят заради светлината от електронните им устройства.
Настоящото проучване установи, че недоспиването води до увеличаване на теглото и затлъстяване при млади, здрави и сравнително слаби хора. Увеличеното тегло е свързано с натрупването на опасен вид мазнини, известни като висцерални, скрити мазнини. За разлика от подкожната мазнина, висцералната мазнина е разположена още по-дълбоко в тялото и обгражда органите. Прекомерното количество висцерални мазнини може да доведе до дисфункция на тези органи, което пък може да причини проблеми със сърцето и бъбреците.
Изследователите са установили, че дори когато се опитвате да наваксате съня си, например да спите до по-късно през уикендите, се наблюдава намаляване на теглото, но не и на висцералните мазнини.
“В дългосрочен план тези открития показват, че недостатъчният сън допринася за епидемии от затлъстяване, сърдечносъдови и метаболитни заболявания, засягащи черния дроб”, казва главният изследовател д-р Виренд Сомерс, професор по сърдечносъдова медицина в университета “Алис Шийтс Мариот”, в съобщение за медиите.
Изследователите проучват съня и начина на хранене на 12 души, които не са имали затлъстяване. През следващите две седмици хората, участващи в групата с ограничен сън, спели по четири часа на нощ, докато хората, разпределени в контролната група, спели по девет часа. Всяка група имала еднакъв достъп до храна по време на изследването.
Въпреки че енергийното ниво на всички оставало еднакво, хората, които спели по-малко, били по-склонни да ядат повече през първите дни на лишаването си от сън. Хората, които спели по-малко от четири часа на нощ, изяли допълнително по 300 калории в повече, сравнени с времето, когато започнало проучването, и спели по девет часа. Всеки от тях изяждал приблизително 13% повече протеини и 17% повече мазнини.
“Натрупването на висцерални мазнини беше открито чрез компютърна томография и увеличението на теглото беше съвсем скромно – само около 1 килограм”, казва д-р Ковасин.
Макар че не са пряко тествани в проучването, изследователите предполагат, че увеличаването на физическите упражнения и изборът на по-здравословна храна биха могли да подобрят здравето на хора, които редовно изпитват недостиг на сън или промени в графика на съня си, като например работещите на смени.
Отговори