Откъсването от социалните медии понижава нивата на тревожност и депресия

За никого не е тайна, че повечето от нас живеят приковани към телефоните си. Преглеждайки социалните мрежи, се стремим към фалшив живот, което в дългосрочен план води до депресия и тревожност.

Според ново изследване, публикувано в списание Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, почивката от социалните медии само за седмица може да намали депресията и тревожността.

Проучване на Университета в Бат установи, че хората, които са си взели почивка от платформи като TikTok, Instagram, Twitter и Facebook за седем дни, са имали повишено усещане за благополучие.

Изследователите разделят извадка от 154 души на възраст от 18 до 72 години на две групи – на едната е забранено да използва социалните медии, а на другата – не. Участниците са използвали социалните медии средно по осем часа седмично.

Те са подложени първоначално на тест за изходните си нива на тревожност и депресия, както и за чувството си за благополучие.

За измерването му са използвани твърдения като “Чувствам се оптимист за бъдещето” и “Мисля ясно”.

За измерване на депресията на участниците са зададени въпроси, сред които “колко често през последните две седмици сте били обезпокоени от слабия интерес или удоволствие от правенето на неща”.

Тревожността е наблюдавана с помощта на скалата за общо тревожно разстройство, която задава въпроса колко често човек е притеснен от чувството на нервност или напрежение, или от невъзможността да спре да се тревожи.

При тези, които са си взели едноседмична почивка от социалните медии, усещането за благополучие се е повишило от средно 46 до 55,93 по скалата за психично благосъстояние на Уоруик-Единбург. Нивата на депресия в тази група са спаднали от 7,46 на 4,84, а тревожността – от 6,92 на 5,94 по скалата.

Водещият автор д-р Джеф Ламбърт от Департамента по здравеопазване на университета заяви, че промените представляват умерено подобрение на депресията и усещането за благополучие и малко подобрение на тревожността.

„Много от нашите участници съобщиха за положителен ефект от прекъсването на достъпа до социалните медии, като подобриха настроението си и намалиха тревожността си като цяло. Това показва, че дори малка почивка може да окаже влияние.”

Разбира се, социалните медии са част от живота и за много хора те са неизменна част от това, което са, и от начина, по който взаимодействат с останалите.

“Но ако прекарвате часове всяка седмица в скролване и чувствате, че това ви влияе негативно, може би си струва да намалите използването на социалните медии, за да видите дали това ще помогне”, каза Ламбърт.

Прелистването на съдържанието е най-често срещаната дейност, която потребителите на социалните медии извършват. Резултатите от изследването потвърждават предишни изследвания в САЩ и Обединеното кралство, които свързват редовното използване на социалните медии с по-високите нива на депресия и тревожност.

В доклада се подчертава, че не е установено дали използването на социалните медии води до проблеми с психичното здраве и дали предварително съществуващото чувство на ниска самооценка кара хората да бъдат онлайн като средство за утвърждаване.

В бъдеще изследователите се надяват да проучат въздействието на спирането на използването на социални медии върху определени сегменти от населението, като например по-младите хора и тези с физически и психически заболявания.

Предвижда се също да се види реакцията при хората след една седмица, за да се установи дали ползите от прекъсване на ползването на социални медии траен ефект. Според учените, прекъсването на работата със социалните медии може да се превърне в част от пакет от клинични препоръки, които да помогнат на хората да управляват психичното си здраве. 

Още по темата

Контактът с природата в градовете намалява самотата

Според екип от учени контактът с природата в градовете значително намалява чувството за самота, съобщава “Гардиън”. Изследването показва, че самотата е сериозен проблем за общественото…

Време с домашните любимци, физическа активност, благодарност: житейски съвети за постигане на истинско щастие

Според експерта Лоури Даутуейт-Уолш движението на тялото, отдаването на приоритет на връзките, изразяването на благодарност и прекарването на време с домашни любимци са от ключово…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial