Не пийте зехтин преди консумация на алкохол

“Увеличаване на градуса” след чаша шампанско не си струва, както и редуването на пенливото питие със силни напитки. А използването на масло за намаляване на интоксикацията всъщност води до “алкохолен удар” и е по-добре да се използва картофено пюре като закуска, заяви пред руски медии главният нарколог от Департамента по здравеопазване на Москва Евгений Брюн.

“Не съветвам да “увеличавате градуса” след чаша шампанско. Да започнеш празника с шампанско и след това да продължиш с висикиалкохолни напитки е доста рискован начин да прекараш празника”, предупреди Брюн.

Той определи повечето „народни методи” за намаляване на вредата от алкохола и интоксикацията като митове. Например съществува митът, че човек трябва да консумира на гладно олио или зехтин един час преди парти.

“Но това има краткосрочен ефект. В началото алкохолът няма ефект – защото не се усвоява. И това ще се случва, докато маслото остава върху лигавицата на стомаха. В крайна сметка това мазнината преминава по-надолу по стомашно-чревния тракт, абсорбира се и целият този натрупан алкохол започва да се абсорбира рязко от организма. А след това следва „алкохолен удар”, като чук по главата”, предупреждава наркологът.

“Факт е, че този метод активира ензимната система за преработка на алкохола. Количеството на ензимите обаче е ограничено. След много кратко време те свършват и алкохолът започва да се превръща в ацеталдехид. Картофеното пюре може да се препоръча като закуска преди обилна консумация на алкохол. Картофите са вид абсорбент и алкохолът се абсорбира по-бавно в кръвта”, добавя Брюн.

Още по темата

От “текилата-стимулант“ до “здравословния ореол” на червеното вино: Науката развенчава митове за алкохола

Опитните любители на алкохола често са готови да дадат мъдър съвет от рода на “уиски преди бира и всичко е наред” и “малц преди алкохол…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial