Как да се справим с холестерола

Трябва да се приемат зеленчуци, плодове и зърнени продукти с повишено количество фибри

Какви са тайните на холестерола? Кога добрият холестерол се превръща в лош и какво се случва тогава в тялото ни. Според кардиолога проф. Кирил Карамфилов от УМБАЛ “Александровска” здравословният начин на живот съхранява съдовата система.

“40 години е първата възраст за скрийнингово изследване на липиден профил. При пациенти с родители, починали от сърдчно-съдови усложнения – с фамилно, вродено повишаване на стойностите на холестерола – може и по-рано”, обясни той. И допълни, че добрият холестерол обира холестерола от съдовете и го вкара черния дроб.

“Рисков фактор е и ниския добър холестерол. Увеличеното количество триглицериди също не е добър фактор, може да се получи атеросклероза. Тук обаче хранителният режим помага дори без лекарства”, разкри проф. Карамфилов.

По думите му трябва да се приемат зеленчуци, плодове и зърнени продукти с повишено количество фибри, които не позволяват на холестерола да проникне. “Да се избягва солта и високомаслените неща. Зехтинът е част от диета с много добри резултати. Чашата червено вино е много от полза”, посочи кардиологът./faragency.bg

Източник: Нова ТВ

Още по темата

Колко черен шоколад ви е нужен дневно, за да понижите “лошия” холестерол?

Холестеролът е естествена кръвна мазнина, която се произвежда в черния дроб. Твърде голямото му количество може да бъде опасно, тъй като запушва кръвоносните съдове. Ако…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial