Как да се предпазим от жегите – съветите на кардиолозите


Този летен сезон горещото време започна необичайно рано – още в началото на месец юни. В някои градове температурите достигнаха рекордни стойности до 40 градуса. Горещото време обаче може да се окаже рисково за хората със сърдечни заболявания, както и за малки деца. Предупрежденията за много горещо време остават за източна и южна България.

При много горещо време, ако човек стои на слънце, може да доведе до слънчев удар и да е фатално. За малки деца също е опасно, защото могат да изгорят и да се дехидрират, каза Димитър Дойчев, кардиолог от УМБАЛ-Бургас. Той обясни, че горещото време не е опасно само за хора със сърдечни проблеми, защото при топло време много и рязко пада кръвното налягане в човешкия организъм.

Хората със сърдечни проблеми попадат в рисковата група, но бременни, деца също трябва да внимават. При един здрав човек рискът от проблеми, заради жегата, е малък, но резките промени в температурите могат да повлияят негативно, коментира още кардиологът.

Димитър Дойчев посъветва възрастните да пият по поне 3 л. хладка вода на ден. По думите му не е препоръчително да се пие много студена вода, защото при горещо време, приемането й може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове или друг съдов инцидент.

Лятото е хубаво хората да се обличат с леки дрехи от естествени материали. Преминаването от много топло до силно охладено помещение също може да доведе до инцидент./КРОСС/ 

Още по темата

Чаша вода след кафе защитава от дехидратация и скок на кръвното налягане

Чаша кафе е първият сутрешен избор за много хора. Благодарение на високото съдържание на кофеин, то ни помага да се събудим, увеличава ефективността и концентрацията…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial