МТСП предлага линията на бедността да е 504 лв.

Социалното министерство предлага линията на бедност от 1 януари следващата година да е 504 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане, съобщава БНР.

Увеличението спрямо тази година е с 91 лева или 22 на сто. Ръстът в линията на бедност е най-големият за последните 10 години и ще разшири обхвата на хората, които ще попаднат в системата на социалното подпомагане.

По Закона се очаква да бъдат подпомогнати 96 200 лица. От линията на бедност зависят и месечните помощи за 670 000 хора с увреждания, които също ще се повишат.

Разчетите сочат, че при линия на бедност от 504 лева под прага ѝ ще останат над 1,5 милиона души или малко над 22% от населението у нас, сочат публикуваните данни.

Още по темата

Григорова: Увеличената линия на бедност няма да се отрази значимо на хората

Увеличението на линията на бедност няма да се отрази значимо на българските граждани. Това коментира пред Нова тв икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.…

Сменят формулата за енергийна бедност, вече ще гледат площта на жилището, членовете на домакинството и тяхното здраве

Нова формула, по която да се изчислява кои граждани имат необходимост от енергийно подпомагане, обмисля Министерството на енергетиката. Ресорна е Комисията за енергийна ефективност и…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial