Какво е заложено в проектобюджет 2024

Минимална заплата от 933 лв., увеличение на пенсиите с 11% и инвестиции от над 12 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е заложено в проекта за държавен бюджет за 2024 г., който министърът на финансите Асен Василев представи в петък.

По думите му предстои бюджетът да бъде внесен за обсъждане в парламента на 22 ноември.

До това забавяне се стигна, след като депутатите гласуваха законовият срок от 31 октовмри да бъде удължен заради местните избори, заради които за известно време нямаше пленарни заседания. Освен това има забавяне и при приемането на данъчните закони.

Основните точки от бюджета, които Василев представи, са следните:

  • Приходи – 77,6 млрд. лв.
  • Разходи – 83,8 млрд. лв. или 37,7% от БВП
  • Брутен вътрешен продукт (БВП) – 205,8 млрд. лв.
  • Ръст на БВП – 3,2%
  • Средногодишна инфлация – 4,8% като според разчетите в края на 2024 г. тя би следвало да падне до 3%
  • Дефицит – 3% на касова основа

“Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии и дава възможност за приемане на еврото”, каза Василев.

Едно от изискванията за членство в еврозоната – т.нар. Маастрихтски критерии, е инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта инфлацията на трите държави членки на еврозоната с най-добри показатели.

Василев допълни още, че минимална заплата, която сега е 780 лв., ще бъде увеличена на 933 лв. или на ниво 50% от средната работна заплата.

Освен това разходите за здравеопазване се вдигат с 1,1 млрд. лв., а разходите за образование – с 590 млн. лв. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП и с тях са обезпечени новите възможности и боеспособност, които армията е поискала.

Предстои прокетобюджетът да бъде обсъден с отделните министерства и политическите партии. Едва след това той ще бъде внесен в Народното събрание.

Още по темата

Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

ноември 14, 2023 На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)…

Асен Василев: Без актуализация на бюджета разходите по обслужване на държавния дълг ще бъдат по-високи

Ако актуализацията на бюджета не бъде одобрена, разходите по обслужване на държавния дълг ще бъдат по-високи. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър…

Народното събрание прие актуализацията на бюджета и промените на пенсиите

Народното събрание прие актуализацията на бюджета, предаде репортер на БГНЕС. „Бюджетът се прие. Парламентът прояви необходимата доза отговорност в тази тежка обстановка“, заяви вицепремиерът и…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial