България и Румъния превръщат Дунав в ключов транспортен коридор за Европа

Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа ще бъде обща задача за България и Румъния. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Кирил Петков с премиера на Румъния Николае Чука.

Още следващата седмица съвместна работна група с представители на двете държави ще започне ускорено обсъждане на инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав ще стане плавателна целогодишна. Ще бъдат разгледани и възможностите за изграждане на още един мост до Русе и на други четири по протежението на реката, както и драгирането на плавателния път. Тези инициативи ще допринесат за икономическото развитие и просперитет в региона, подчерта премиерът Петков. Еврокомисарят по транспорта Адина Валеан подкрепи регионалното сътрудничество и изтъкна големия потенциал на река Дунав в контекста на необходимостта от нови коридори за експорт.

Сътрудничеството в енергийната сфера също беше акцент в разговора на Петков и Чука. Българският премиер бе категоричен, че с общи усилия много по-лесно могат да бъдат преодолени рисковете, произтичащи от енергийната криза. В тази връзка в София предстои да се проведе енергийна среща, на която да бъдат набелязани конкретни действия за оптимизиране на енергийните системи.

Важно е България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори, заяви министър-председателят Петков и добави, че свършеното по набелязаните задачи ще бъде отчетено през месец септември на съвместно заседание на двете правителства.

Двамата министър-председатели Петков и Чука потвърдиха като огромен приоритет приемането на България и Румъния в Шенген. Лидерите заявиха още категоричната си подкрепа за европейския път на Украйна, Молдова и Грузия. 

Още по темата

България и Румъния започват паралелни проучвания за изграждане на пет нови моста над Дунав

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове. За румънската страна драгирането на…

Румъния ускорява подготовката на фериботната линия Русе – Гюргево

Румъния ще ускори подготовката на фериботната линия между Русе и Гюргево. Такъв ангажимент е поела северната ни съседка при днешното посещение на министър-председателя акад. Николай…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial