Сакскобургготски посети Йордания по повод сватбата на престолонаследника принц Хюсеин и Раджуа Ал Саиф 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита присъстваха на сватбената церемония на принц Хюсеин и Раджуа Ал Саиф, която се състоя в двореца Захран в Аман, същото място, което са избрали за своите венчавки бащата на престолонаследника Крал Абдула II и Кралица Рания, а преди тях и покойният крал Хюсеин.

Приятелските отношения между българското царско семейство и йорданското кралско семейство датират от много години. Сакскобургготски е бил близък приятел с покойния крал Хюсеин, бащата на крал Абдула II от годините, прекарани в колежа в Александрия. През 60-те и 70-те години на ХХ в. царското семейство често прекарва ваканциите си в Йордания, заедно с йорданското кралско семейство. Сакскобургготски многократно е посещавал Йордания, а през 2002 г. и в качеството си на министър-председател. Както разказва в своята автобиография: „Щастлив съм, че успях на проследя израстването на крал Абдула II от самото му раждане и да наблюдавам как баща му го подготвя за тази трудна роля, въпреки превратностите в своя живот. Впрочем, той ме посрещна, когато бях министър-председател, и аз изпитах чувството, че в негово лице преоткривам баща му.“.

Сакскобургготски е носител на най-високия йордански орден „Ан Нахда“.

След церемонията младоженците преминаха по улиците на столицата с кортеж от червени джипове и бяха приветствани от хилядите йорданци, излезли да ги поздравят.

Вечерта Сакскобургготски, доня Маргарита, Княз Кирил Преславски и приятелката му Катрин Бътлър присъстваха на приема в двореца Ал Хусейния. Гости на сватбата бяха и Княгиня Мириам със съпруга си Негово Кралско Височество принц Гази Бин Мохамед, първи братовчед на крал Абдула II.

На сватбата присъстваха представители на кралските семейства на Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Испания, Швеция, Япония, Катар, султана на Бруней и др.

По време на визитата си Сакскобургготски и доня Маргарита посетиха българското посолство и разгледаха българското неделно училище.

Сакскобургготски положи венец в мавзолея на Крал Хюсеин.

Двамата с доня Маргарита присъстваха на неофициален обяд при принц Хасан бин Талал. На следващия ден заедно с Княз Борис посетиха на чай принцеса Муна Ал Хюсеин, първата съпруга на Крал Хюсеин и майка на сегашния крал Абдула II.

Придружени от принц Гази Бин Мохамед, който е и съветник на краля по религиозните въпроси, Сакскобургготски и доня Маргарита посетиха разкопките на р. Йордан и по-специално мястото, където е кръстен Иисус Христос от Св. Йоан.

Още по темата

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial