На 31 март отново минаваме към лятно часово време

На 31 март в 3.00 ч. въвеждаме лятното часово време.

Според европейските планове 2021 г. година трябваше да е последната, в която времето се сменя. Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже изцяло от промените в часовото време.

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март 2021, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Смяната на часовото време има плюсове и минуси за здравето

Лятното часово време е досада за мнозина, особено когато става въпрос за техните цикли на сън. Двукратните смущения всяка година, които вървят заедно с „преминаване напред“ и „връщане назад“, накараха мнозина, включително политици в няколко страни, да подадат петиция за пълно отмяна на практиката за смяна на часовника, четем в www.studyfinds.

Наистина ли обаче това е добра идея? Въпреки че запазването на едно и също време през годината може да звучи като нещо добро, ново проучване установява, че това може да е лошо за здравето ви през зимните месеци. Хосе Мария Мартин-Олала от университета в Севиля открива, че през зимата отмяната на лятното часово време би довела до повече човешка дейност в ранните сутрешни часове, преди да изгрее слънцето. Все пак авторът на изследването отбелязва, че това може да бъде вредно от физиологична гледна точка. Един от проблемите е, че разчитате повече на изкуствена светлина, докато се събуждате. Предишни проучвания са изследвали влиянието на съня и последиците от лятното часово време в дните и дори седмиците след смяна на часовника. Изследователите са открили, че практиката на „изкачване напред” нарушава циклите на съня за поне една седмица – особено сред “нощните сови”. Броят на автомобилните катастрофи исторически нараства драстично, след като хората сменят часовника си.

Когато обаче става въпрос за пълна отмяна на лятното часово време, учените не са успели да го проучат, тъй като много нации продължават от десетилетия да сменят времето. Професор Мартин-Олала се опита да реши този проблем, като сравнява дневните ритми на раждането и дневните ритми на съня сред хората в Обединеното кралство и Германия.

3 месеца сутрешен мрак?

Въпреки че Обединеното кралство използва лятното часово време от 1918 г., Германия спря практиката между края на Втората световна война и 1980 г. Проучването показва, че Германия започва деня си половин час по-рано от близкия си съсед. Това накара много германци да започнат зимните си сутрини в тъмнина. Освен това професорът намира, че сутрешната активност в Обединеното кралство е подредена почти точно със зимния изгрев. Мартин-Олала заключава, че комбинацията от продължаване на смяната на времето и други социални фактори „е помогна да се поддържа баланса, който е оптимален от хронологична гледна точка“.

От друга страна, отказът от смяната на времето за повече от 30 години накара германците да започнат дните си по-рано, като летният му изгрев настъпва един час по-рано, отколкото в Обединеното кралство. През зимата това кара повече германци да разчитат на електрическа светлина да ги събуди, докато естествените им телесни ритми „влязат в час”. Авторът на изследването твърди, че отмяната на лятното часово време би означавала, че хората трябва да се справят с въздействието на тъмните сутрини и нарушените ритми на съня за три месеца в годината – вместо два пъти годишно за няколко дни. „Същите резултати бяха открити, когато американските ежедневни ритми бяха тествани срещу немските дневни ритми. Големите градове на Съединените щати също практикуват лятно часово време от началото на 20-ти век“, пише Мартин-Олала в съобщение за медиите. Какво би означавало отмяната на лятното часово време за САЩ? Преобразувайки часовите зони в Северна Америка, изследователят открива, че повече части от населението на САЩ биха искали да започнат работата си по-рано през пролетта и лятото. Ако изгревът дойде по-рано, тогава работниците са готови да отидат по-рано на работа. Въпреки това, когато зимата настъпи, това ще постави повече американци в по-малко здравословна позиция да се събудят и да пътуват преди изгрев на слънцето. Като цяло, авторът на изследването открива, че запазването или отмяната на часовото време е свързано с рискове за човешкото здраве – докато обществото продължава да настройва ежедневните си графици към определено време от деня, вместо към действителния изгрев на слънцето. / архив

Още по темата

Най-краткият ден в годината – как светът посреща зимното слънцестоене

Слънцестоенето е моментът, когато Слънцето преминава през най-отдалечените от небесния екватор точки на еклиптиката (траекторията на звездата по небето през годината). Това се случва и…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial