Княгиня Мария Луиза присъства в София на молебена за 90-ия си рожден ден

Десетки се събраха в храм-паметника “Св. Александър Невски” за отслужването на молебен за юбилея на княгиня Мария Луиза – първородна дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна и сестра на Симеон Сакскобургготски, предаде репортер на БГНЕС.

Пред БГНЕС Княгиня Калина пожела на своята леля да бъде жива и здрава, да има много хубав и щастлив рожден ден.

Симеон Сакскобургготски заяви, че пожелава на сестра си Княгиня Мария Луиза да живее поне още 120 години. „В момента има толкова хора, не мога да вляза в подробности, но емоцията е огромна. Толкова години вече се молеше и се надяваше да оцелее до днес, така че ето, и това се случи“, каза развълнуван Сакскобургготски.

Княгиня Мария Луиза е родена на 13 януари 1933 г. в София и днес навършва 90 години. Самата княгиня присъства на молебена, както и Симеон Сакскобургготски, Калина Сакскобургготска, членове на семейството, както и още много други обществено известни личности.

Княгиня Мария Луиза е кръстена от Софийския митрополит Стефан, по-сетнешен Екзарх на Българската православна църква, неин кръстник е държавникът Александър Малинов, който по онова време е председател на Народното събрание. Тя носи името Мария Луиза в чест на покойната си баба и първа българска Княгиня на Третото царство Мария Луиза, Принцеса на Парма и Пиаченца.

Молебенът отслужи митрополит Николай.

Вашата леля, княгиня Евдокия, ви е завещала личния си молитвеник на чиято първа страница е била написала “На Мария Луиза, която говори на Бога на български”. В тези жестове се крие истинско достойно на хората от царствен род, които дори и в изгнание, далеч от родината, почувстват ли нужда от Бог, се обръщат към него на български. Моята молба към вас е, като ви пожелавам дълги години здраве и живот, да подарите, не като завещание, а още от сега, по един български молитвеник на вашите близки и да напишете думите на вашата леля. Подканете ги да казват всеки ден по една молитва за българския народ и за България. България има нужда от вашата молитва днес, каза митрополит Николай.

От името на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той пожела на Княгиня Мария Луиза още дълги и духовни радостни години. “Бог да ви помага и да ви закриля”, каза още митрополит Николай.

Още по темата

Православна архиерейска Литургия в историческата базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим

B историческата базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим беше отслужена православна св. Литургия, която оглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Сред богомолците в храма бяха…

Сакскобургготски посети Йордания по повод сватбата на престолонаследника принц Хюсеин и Раджуа Ал Саиф 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита присъстваха на сватбената церемония на принц Хюсеин и Раджуа Ал Саиф, която се състоя в двореца…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial