Трите спасени мечета се завърнаха у дома

Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Природозащитната организация WWF, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и Арктурус (ARCTUROS) – Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата.  

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. Животните бяха транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва, след като от Центъра за рехабилитация Арктурус прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. 

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.   

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им. 

Трите мечета получиха подходящите грижи, за да укрепнат, като прекараха известно време в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица – единственото защитено място в България, където екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ дава шанс за нов живот на спасени мечки, а впоследствие, със съдействието на експерти от МОСВ, бяха настанени в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурус“ в Гърция.  

Министър Димитров изказа благодарност към екипите на WWF и ЧЕТИРИ ЛАПИ за съвместната работа, „с която показваме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата“. Това е третата съвместна операция за освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България. 

Снимка и текст : facebook.com/4lapi

  

Още по темата

Спасеното в Костенец мече ще бъде стабилизирано и върнато отново в дивата природа

Експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ започнаха разговори за настаняване на спасеното в село Костенец мече в специализирания център за…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial