Първа копка на православен храм в с.Драката, община Струмяни

Първа копка на православен храм бе направена по обяд днес в с. Драката, община Струмяни, бъдещата черква ще носи името „Възкресение Христово“, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В село Драката, разположено край река Струма между Малешевска планина и величествения Пирин, никога не е имало храм, ходили са на черква в съседното село Микрево.

„В селото никога не имало храм, наброява 180 души, от които 40 деца, имаме всеки ден прираст, пари за храма ни отпусна Общинският съвет в Струмяни, има и дарители“, обясни кметския наместник Йордан Николов.

Основното занимание в селото е оранжерийното производство на зеленчуци, новият храм ще носи името „Възкресение Христово“, кметът вярва, че ще стане за следващия Великден.

Цялото село, наброяващо близо 200 души се изсипа на площадчето при кметството, за да присъства на първата копка на храм, какъвто до сега не са имали. Празничният водосвет отслужи Неврокопският митрополит Серафим и още петима свещеници от района.

„На добър час и бързо съграждане на храма, да се порадваме час по-скоро на неговото освещаване“, пожела Неврокопският митрополит Серафим. Той обясни, че скоро след започването на строителството пак ще се съберат за поставяне на основния камък на храма.

Първата копка направи митрополит Серафим, а след него кметовете на община Струмяни Емил Илиев и на селото. След церемонията Неврокопският митрополит благослови миряните от селото.

Още по темата

Честват 120-а годишнина от създаването на Храм Паметника в Шипка

С тридневна програма, организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир, съобщават…

Габровци поднесоха цветя, тържествата продължават с издигане на националния флаг

Десетки габровци и гости на града поднесоха цветя на „Братската могила“ до катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово. Църквата „Успение на Пресвета Богородица“…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial