Засаждат бъдеще в Благоевград: 12 000 дръвчета от 17 вида

Десетки граждани на Благоевград се наредиха на опашка в центъра на града, за да си вземат плодни, медоносни и горски дръвчета, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

За поредна година Гората БГ раздава 12 000 дръвчета, като инициативата на Никола Рахнев има за цел да се засадят 3 милиона дръвчета в България, до днес са засадени 2.4 милиона.

„Днес подаряваме 17 дървесни вида, започвайки с плодните кайсия, праскова, череша, преминавайки през горски дървета и декоративни храсти. Имаме и медоносни дръвчета, като липи и акации, с които подпомагаме пчелната популация, интересни са още малините и люляците“, обясни организаторът Никола Рахнев.

Той бе категоричен, че днес хората търсят възможност да направят добро и да оставят нещо смислено след себе си.

„Да станат част от нещо значимо, искат да засадят бъдеще“, допълни Рахнев.

А пред събралите се хора той каза, че много се радва, че заедно с благоевградчани оставят заедно една по-добра България, за което бе аплодиран.

Днес бяха подарявани жълта афъзка, малини (сорт херитедж), ябълки, дюли, кайсия, орехи, череши (махалебка, дива), както медоносни ясен, явор, липа, златен дъжд, акация, красиви и ароматни текоми, дъб цер, източни туи и др.

Повечето дръвчета са 30-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2,5 метра, а церът е едногодишен.

Малините, сливите жълта афъзка, дюлите, кайсиите (зарзали), орехите са директно плододаващи, черешите и ябълките не са облагородени. 

Още по темата

Десетки фиданки бяха засадени днес при доброволческа акция в Благоевград

Десетки фиданки бяха засадени днес при доброволческа акция в Благоевград. В благородната инициатива се включиха и студенти, нови дървета бяха засадени както в областния град,…

Коледно мото-шествие в Благоевград, послушните деца получиха подаръци

Мотористите от Благоевград направиха традиционната предколедно шествие в Благоевград, след което в Коледното градче раздадоха подаръци и зарадваха децата, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.…

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial